Kapadokya - Kapadokya hakkında

Kapadokya

KapadokyaKapadokya bölgesi, doga ve tarihin dünyada en güzel bütünlestigi yerdir. Cografik olaylar Peribacalari’ni olustururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarinin içlerine ev, kilise oymus, bunlari fresklerle süsleyerek, binlerce yillik yasli medeniyetlerin izlerini günümüze tasimistir.

KapadokyaRoma Imparatoru Augustus zamaninda Antik Dönem yazarlarindan Strabon 17 kitablik ‘Geographika’ adli kitabinda (Anadolu XII,XIII,XIV) Kapadokya Bölgesi’nin sinirlarini güneyde Toros Daglari, batida Aksaray, doguda Malatya ve kuzeyde Dogu Karadeniz kiyilarina kadar uzanan genis bir bölge olarak belirtir.

KapadokyaBu günkü Kapadokya Bölgesi Nevsehir, Aksaray, Nigde, Kayseri ve Kirsehir illerinin kapladigi alandir. Daha dar bir alan olan kayalik Kapadokya Bölgesi ise Üçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymakli, Ihlara ve çevresinden ibarettir

KapadokyaKayalara oyulmus geleneksek Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlügünü dile getirirler. Bu evler ondokuzuncu yüzyilda yamaçlara ya kayalarin yada kesme tastan insa edilmislerdir. Bölgenin tek mimari malzemesi olan tas yörenin volkanik yapisindan dolayi ocaktan çiktiktan sonra yumusak oldugundan çok rahat islenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleserek çok dayanakli bir yapi malzemesine dönüsmektedir. Kullanilan malzemenin bol olmasi ve kolay islenebilmesinden dolayi yöreye has olan tas isçiligi geliserek mimari bir gelenek halini almistir. Gerek avlu gerekse ev kapilarinin malzemesi ahsaptir. Kemerli olarak yapilmis kapilarin üst kismi stilize sarmasik veya rozet motifleriyle süslenmistir. Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyilin sonlari, 18. yüzyilda yapilmis küçük yapilardir. Islam resim sanatini göstermek açisindan önemli olan güvercinliklerin bir kismi manastir veya kilise olarak insa edilmislerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçilar tarafindan zengin bir bezemeler, kitabeler ile süslenmislerdir.

ÜRGÜP

KapadokyaNevsehir’in 20 km dogusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Göreme’de oldugu gibi tarihsel süreç içerisinde çok sayida isme sahip olmustur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi’nde Bashisar; Osmanlilar zamaninda Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren de Ürgüp adiyla anilmistir.

Tarihçe

KapadokyaVolkanik orijinli jeolojik bir yapiya sahip olan Ürgüp, yagmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdigi ve peribacasi olarak tanimlanan ilginç dogal olusumlarin sikça ve tipik örneklerinin yogun olarak yer aldigi bir bölgeye kurulmustur. Vadi yamaçlarindan akan yagmur sularinin ve daha sonra rüzgarlarin asindirmasi sonucu olusan yariklar arasinda yükselen peribacalari bu bölgeye has çok ilginç bir peyzaj görüntüsü olusturmustur.

Nevsehir’in 20km. dogusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Göreme’de oldugu gibi tarihsel süreç içerisinde çok sayida isme sahip olmustur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi’nde Bashisar; Osmanlilar zamaninda Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren de Ürgüp adiyla anilmistir.

Iklim

KapadokyaÜrgüp’te yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve kar yagisli, ilkbahar ve sonbaharda ise yagmurlu tamamen kirsal bir step iklimi özellikleri görülür. Ilkbaharda yeseren ancak daha sonralari sararip yok alan step bitki örtüsünün disinda bölgede bir orman örtüsü bulunmamakla beraber, ilçede ve çevresinde çok yogun olarak görülen bagcilik ve yemyesil bag örtüsü yaz aylarinda da sicak bir görüntü vermektedir.

AVANOS

Nevsehir’in 18 km kuzeyinde olan Avanos’un antik dönemdeki adi Venessa’dir. Çok sayida çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapim gelenegi Hititlerden beri süregelmektedir. Kizilirmak’in getirdigi kirmizi toprak ve milden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçilarinin elinde sekil almaktadir.

KapadokyaÇömlekçilik:Avanos’ta da Hititler’den beri çarkla çanak-çömlek yapildigi bilinmektedir.Bu el sanati kavimden kavime,babadan ogula geçerek günümüze kadar gelmistir. Avanos’un daglarindan ve Kizilirmak’in eski yataklarindan yumusak ve yagli kil topraklar elenir ve iyice yogurularak çamur haline getirilir.Çark adi verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle sekillendirilmesiyle istenilen çanak yapilmis olur.Islik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneste,daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra,saman ve talasla yakilan firinlarda 800 dereceden baslayip 1200 derece sicaklik arasinda özenle pisirilir.

Yörede yemek kaplari,su testileri,kislik yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler,su kükleri taninan çanak ürünleridir. Avanos,günümüzde ”Kapadokya’nin El Sanatlari ve Alis-veris Merkezi” olarak taninmaktadir.

Iklim:

Yazlari sicak ve kurak, kislari ise soguk yagislidir.

Balonla Seyahat

KapadokyaKapadokya’nin simgelerinden biri olmaya baslayan balonlarla yapilan turlar, bölgenin essiz güzelligini görmenin en etkili yoludur. Gökte agir agir süzülerek yaklasik 15 dakika süren balon tur, Kapadokya uygarliginin ve dogal güzelliginin yürüyerek ulasilamayan en uzak noktalarina kadar götürür.

GÖREME

KapadokyaMasalsi bacalarin arasina gizlenmis olan Göreme Kapadokyanin kalbidir. Bölgedeki ilk dönem yerlesim Hristiyanliktan Roma dönemine kadar uzanir. Göremedeki Ortahane, Durmus Kadir, Yusuf Koc and Bezirhane kiliseleri Uzundere, Bagildere ve Zemi Vadisine kadar kayalardan oyulmus evler ve bacalar tarihin mistik yanini günümüze tasir.

NEVSEHIR

GENEL BILGILER

  • Yüzölçümü: 5.467 km²
  • Nüfus: 289.509 (1990)
  • Il Trafik No: 50

ILÇELER:

Nevsehir ilinin ilçeleri; Acigöl, Avanos, Derinkuyu, Gülsehir, Hacibektas, Kozakli ve Ürgüp’tür.

Gülsehir:

Nevsehir’e 20 km. uzakliktadir. Osmanli Sadrazami Karavezir Mehmet Seyyid Pasa’nin yaptirdigi külliye; cami, medrese ve çesmeden olusmaktadir. Ilçedeki Aziz Jean Kilisesi ve Sivasa Gökçetoprak yeralti sehri görülmeye deger yerlerdendir.

Kozakli:

Nevsehir’ in yaklasik 100 km kuzeyinde yer alan Kozakli saglik turizmi açisindan önemli bir yere sahiptir. Kozakli kaplicalari, Bati Alman kaplicalari Birligi siniflamasina göre sodyumlu, kalsiyumlu, klorlu olup A ve C grubu sifali sular grubuna girmektedir. Kozakli kaplicalarindan iltihabi olmayan romatizmal hastaliklarin, kireçlenmelerin, cilt hastaliklarinin, kronik iltihapli kadin hastaliklarinin, damar sertliklerinin, mantar hastaliklarinin tedavisinde basarili sonuçlar alindigi gözlenmistir.

Acigöl:

Aksaray-Nevsehir yolu üzerinde yer alan ve Nevsehir’e uzakligi yaklasik 20 km. olan Acigöl’de tespit edilebilen en eski yerlesim M.Ö. VIII. yüzyila aittir. Agilli köyü yakinlarindaki Topada Geç Hitit Dönemi’ne ait Hitit hiyeroglifi ile yazilmis kaya anitinda bölgenin siyasi durumu ve liderinin icraatlari ile ilgili bilgiler yer almaktadir.

Derinkuyu:

Nevsehir-Nigde karayolu üzerinde eski adi Melegobia olan Derinkuyu Nevsehir’e 29 km. uzakliktadir. Akarsuyu ve gölü bulunmayan bu ilçenin içme suyu 60-70 m derinlikteki kuyulardan temin etmesinden dolayi “Derinkuyu” olarak adlandirilmistir.Ilçede 85 m derinliginde bir yeralti sehri bulunmaktadir. Bu yeralti sehri, bir yeralti sehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir.

Kapadokya

Mustafapasa (Sinasos)

Kapadokya Ürgüp’ün 6 km. güneyinde yer alan Mustafapasa, 20. yüzyilin baslarina kadar Rum ve Türklerin birlikte yasadigi bir kasabadir. 19. yüzyilin sonlari ve 20. yüzyilin baslarina tarihlenen eski Rum evleri oldukça zengin tas isçiligi arz ederler. Mustafapasa’nin batisinda yer alan Gömede Vadisi morfolojik açidan Ihlara Vadisi’nin küçük bir benzeridir. Ihlara Vadisi’nde oldugu gibi kaya oyma kiliselere, barinaklara ve vadinin içinden geçen bir dereye sahiptir. Mustafapasa’daki önemli kilise ve manastirlar; Aios Vasilios Kilisesi, Sinasos Kilisesi, Alakara Kilisesi, Aios Nichole Manastiri, Konstantin-Helena Kilisesi, Manastir Vadisi kiliseleri ve Basil Kilisesi’dir. Ayrica Osmanli döneminde insa edilmis güzel tas ve agaç isçiligi gösteren bir kervansaray da bulunmaktadir.


Kapadokya

0 yorum:

Yorum Gönder